Jaarverslag Gent BC

Het “tweehoofdige”, nieuwe team van Gent BC heeft zijn eerste volledige jaar achter de kiezen. 6 hoofdprojecten in 2016 maken de kernopdracht van Gent BC duidelijk: vernieuwend ondernemerschap ondersteunen, cross-over samenwerkingen opzetten, en de Gentse regio als R&D-hub; kennisregio in de markt zetten. Ons jaarverslag 2016 vindt u hier; check zeker ook even onze kalender met focus op r&d-workshops, ondernemen en vernieuwende sectoren. 2016 in een notendop:

1)      Met het rapport “De Waele” leverden Gent BC & expert Wim De Waele (ex-ceo iMinds/ceo Eggsplore) een concrete visie & strategie af voor prioriteiten van de economie van morgen en een samenwerkings- innovatiestrategie voor onze partners. +-90 uur aan diepte-interviews uit 46 interviews met lokale stakeholders (uit industriële & creatieve economie, culturele wereld enz.) werden geanalyseerd en gekoppeld aan uitvoerige enquêtes om tot een holistische aanpak te komen en affiniteit met prioritaire initiatieven van de partners.
Rapport is voor de partners opvraagbaar.

2)      Met het unieke durfkapitaal-event “Level Up” rolde Gent BC de rode loper uit voor internationale durfkapitaalreuzen om hen te matchen met onze 25 mooiste emerging tech-companies (zoals Showpad ea.) & bevestigden we Gent als BE scale up tech-hoofdstad, in zijn recordjaar 2016. Zo’n 50 internationale topfondsen (Accel, Atomico, Dawn, Microsoft) vonden de weg naar MeetDistrict en legden de eerste contacten tot samenwerking of investering. 3 volle bladzijden in de 3 kwaliteitskranten (De Tijd, De Standaard, De Morgen) bevestigden het unieke karakter van dit high level event.

LOGO SESSION1_SHOWPAD (logo in kleur) PNG.png

3)      Met de uit “Level Up” afgeleide, eerste Level Up-session gaf Gent BC de kick-off van een lokale “scaling” community. Samen met Showpad nodigde Gent BC alle relevant tech-bedrijven uit op een uitverkochte avond. 55 lokale, emerging techcompanies met 120 ondernemers die kwamen (de founders én sleutelpersonen) maakten ter plekke afspraken en wisselden kennis, lessons learned en anekdotes uit. Heel relaxed, entrepreneurs only; en uniek in Vlaanderen om een dergelijke selecte club samen te krijgen i.s.m. goudhaantje Showpad.

4)      Gent had in 2016 de eer om het prestigieuze Blue Sky congres te hosten. Dit 10-jaarlijks congres ontvangt honderden leidende autoriteiten in het innovatiebeleid, indicatoren & monitoring zoals oa. Carlos Moedas, EU-commissaris; Mari Kiviniemi, OECD Deputy Secretary General; delegatie van het MIT; Kirsty Duncan, Minister of Science, Canada enz. Gent BC was daarbij de lokale OESO Blue Sky III partner & interface tussen OESO en onze lokale kennisinstellingen & partners Link tussen lokale partners en OESO, EWI ea. Gent BC overlegde met OESO en EWI m.b.t. programma, locatie en hospitality; zorgde voor de contacten met UGent, Stad en anderen partners en woog op het programma m.b.t. keynotes en de werving van lokale experten.

5)      Gent BC zit in volle voorbereiding van het European Materials & Industry Venture forum in Gent in februari 2017 waar we als co-promotor van de lokale materialen-community, onze Level Up-groeibedrijven & partners zoveel mogelijk betrekken in de drie pitching tracks (1-Materials (ferro and polymers) and Materials Processing; 2-Circular Economy including Recycling; 3-Industry 4.0 & Industrial IoT)

6)      Gent BC als katalysator in innovatief aanbesteden & tacklen partner-challenges via het Entrepreneur in Residence (EiR)-model. Een innovatief partnerschap, waarbij de grootste Gentse BC- aanbesteders besloten hebben om hun koopkracht in te zetten om duurzame innovaties i.s.m. private partners te realiseren in een “open innovation”-ontwikkelingstraject. EiR is een tweetrapsmodel waarbij in een eerste fase, het ontwikkelingstraject de Gent BC-partners de samenwerking met private partners kunnen evalueren (de zogezegde milestones) en voort- of stopzetten. Een tweede fase is de aankoopbeslissing. Gent BC verzamelde een resem complex uitdaging i.s.m. partners, en werkte heel het concept juridisch en inhoudelijk uit, en rolt dit topproject verder uit in 2017.

Kickoff 'Level Up Sessions'

De kickoff van onze "Level Up Sessions" & van de lokale scaling community is een feit. We brengen tijdens deze informele netwerkevents een selecte groep van mature tweede en derde generatie scale-ups samen en willen zo inspelen op de behoefte van onze lokale Gentse scaling community die Gent bevestigt als “de scaling hub van België”. We houden die sessions dan ook bewust “entrepreneur/invitation only”, dat zorgt voor een aangename open vibe en leerrijke dynamiek. Voor de eerste Session kozen we het Gentse goudhaantje en indrukwekkend groeibedrijf Showpad als cohost. Pieterjan Bouten, CEO van Showpad interviewde er oa Jeroen De Wit (Teamleader), Lorenz Bogaert (Twoo/Realo), Leslie Cottenjé (Hello Customer) en Joris Van der Gucht (Silverfin). De Level Up Sessions spelen in op de behoeftes van tech-ondernemers die allemaal bedrijven uitbouwen, elk met eigen uitdagingen, en bedrijfsmaturiteit. De sessions zijn complementair aan en gegroeid uit Gent BC’s internationaal durfkapitaalevent “Level Up” (dd. 3 juni 2016). Daar konden een selecte groep veelbelovende techbedrijven zich tonen aan de kruim, de “deep pockets” de durfkapitaalwereld uit binnen- en buitenlandse financiële centra. Kapitaal ophalen en scoren was de focus. Met Level Up-sessions willen via deze ondernemerscommunity dat scaleups ambities, internationale expansie en toekomstvisie bij elkaar stimuleren, en van elkaar kunnen leren. Dit zijn geen concurrenten, maar gepassioneerde ondernemers in heel specifieke niches. Als ze in Nederland (Adyen, Catawiki) of Zweden (Skype, Spotify) wereldbedrijven kunnen bouwen, dan kunnen we dat in Gent. Showpad bewijst dat. Bovendien is Gent een “pocket sized metropolis” waar iedereen in de scene elkaar kent. Dat zorgt voor een echte, real life community, die informeel & relaxed netwerken mogelijk maakt, dat werkt beter. De statistieken van onze netwerktoolpartner Conversation Starter bewijzen dat met 157 meetings op 77 users.

Lees hier de artikels uit de Tijd en Made in Oost-Vlaanderen

 

2017 feestelijk jubileumjaar UGent

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag in 2017 pakte UGent uit met een nieuwe huisstijl, vernieuwd logo en onderstaande corporate movie. Meer nieuws rond activiteiten rond het jubileumjaar vindt u op de kalender van UGent. Pintjes drinken op het grootste studentenfeest van 2017? Jezelf schor supporteren op de internationale roeiregatta of vloeken op je kennis van de Nederlandse taal op het groot dictee zijn een kleine greep uit het aanbod. 

Historische merger tussen Gent BC-partners imec en iMinds rond

  Luc Van den hove (  president & CEO van imec) & Danny Goderis (executive vice-president imec en voormalig CEO van iMinds)

Luc Van den hove (president & CEO van imec) & Danny Goderis (executive vice-president imec en voormalig CEO van iMinds)

Sinds gisteren is de fusie tussen onderzoeksinstellingen imec en iMinds – die werd aangekondigd in februari 2016 – een feit. In Brussel werd de notariële akte van de fusie officieel ondertekend. iMinds houdt daardoor op te bestaan, maar de activiteiten krijgen een nieuwe doorstart binnen imec dat zo een uniek hightech onderzoekscentrum wordt voor de digitale economie dat sterker staat dan ooit.
iMinds heeft knowhow opgebouwd rond onderzoeksthema’s zoals het Internet of Things, digitale privacy en beveiliging, en is gespecialiseerd in data science - het omzetten van ruwe data in kennis en is internationaal bekroond voor zijn incubatieprogramma’s.
Imec, met hoofdzetel in Leuven, verricht dan weer onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. De ondertekening van de notariële akte van de fusie gebeurde gisteravond, in aanwezigheid van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters. Door de fusie houdt iMinds op te bestaan, maar krijgen zijn activiteiten een doorstart binnen imec. Het nieuwe research center is goed voor in totaal 3.500 wetenschappers. Het vernieuwde imec versterkt en herbevestigt rol als ’s werelds toonaangevende onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie.