Afvallen studenten

De studententijd wordt door menig oud-student omschreven als de mooiste tijd van hun leven. Deze mooie tijd gaat voor velen jammer genoeg gepaard met een stevige toename in gewicht. Het is ook moeilijk om nee te zeggen tegen de verleiding van bier en snacks aan studentikoze prijzen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dan ook dat een student gemiddeld 1 kilogram bijkomt in het eerste semester van het hoger onderwijs. In het vervolg van deze tekst kan je lezen hoe je jezelf het best behoedt tegen de extra kilo’s die het studentenleven met zich meebrengt.

Ga voor vers

Vele studenten vervangen het vers gemaakte avondmaal van moeder de vrouw al snel met kant-en-klare maaltijden uit gemakzucht. Een lasagne in de microgolfoven gooien gaat natuurlijk een stuk sneller dan een verse maaltijd bereiden. Toch kies je het best voor verse voeding aangezien de meeste kant-en-klare maaltijden meer calorieën bevatten dan je lief is. Verse maaltijden met voldoende groenten zijn een bron van vitamines die broodnodig zijn voor het lichaam en het brein.

Iedere dag opnieuw je eigen gezonde potje koken tussen het studeren door kan een zware opgave zijn. Onder het motto ‘vele handen maken licht werk’ kan het interessant zijn om met je kotgenoten een regeling te treffen om het keukenwerk te verdelen. Jij kookt een dag, je kotgenoten koken de volgende dagen.   

Blijf in beweging

De gemiddelde student brengt een groot deel van zijn tijd door in muffe aula’s en achter lessenaars vol boeken. Studeren is bijgevolg meestal een zittende bezigheid. Het is dan ook een hele uitdaging om elke dag tussen de lessen en studeersessie door voldoende te bewegen. Ook al is je studentenkot verre van een fitnesszaal, toch kan je met enkele simpele oefeningen in beweging blijven.

  • IJsberen: Het gaat hier natuurlijk niet over het zwemmen in ijskoud water, maar wel over het continue heen en weer lopen. Neem dus je boek bij de hand en probeer eens wandelend te studeren.
  • Squats: Deze oefening is vooral populair bij degenen die de bilspieren willen trainen. Je staat met je benen lichtjes gespreid (voeten ter hoogte van de heupen) en je plooit door je knieën tot je de punten van je tenen niet meer kan zien. Hierna kom je terug recht.
  • Sit-up: Een klassieker om je buikspieren te verstevigen. Je gaat op je rug liggen met je knieën opgetrokken. Kruis je armen op je borst en beweeg je bovenlichaam richting je knieën. Ga nu terug naar beneden zonder dat je schouders de grond raken.
  • Wall sit: Ga met je rug tegen een muur staan met je voeten lichtjes gespreid. Zak nu door je knieën tot deze ongeveer in een hoek van 90° maken. Probeer deze houding zo lang mogelijk aan te houden om je been- en bilspieren te trainen.