Ben jij een emotionele eter?

Grijp je bij een tegenslag snel naar een grote pot vanille-ijs of eet je juist in je eentje een volledig pak wafels op wanneer je uiterst gelukkig bent? Dan ben je misschien wel een emotionele eter. Wat maakt nu verschillende mensen tot emotionele eters en hoe stop je ermee? Dat kun je lezen in het vervolg van deze tekst.

Negatieve emoties

Voelt eten voor jou vaak kalmerend aan? Gebruik je eten soms om even te ontsnappen aan de hectiek van het leven? Dan eet je misschien wel om je negatieve emoties te vergeten. Het favoriete voedsel van de emotionele eter is dan ook vaak comfortfood. Deze voeding is vaak niet gezond en kan bijgevolg voor overgewicht zorgen wanneer je vaak last hebt van vreetbuien.

Positieve emoties

Ook al wordt de emotionele eter vaak geassocieerd met negatieve emoties, toch kan je het ook op een eten zetten wanneer je erg gelukkig bent. Vaak worden vrolijke gelegenheden zoals verjaardags- of trouwfeestjes in onze hersenen gelinkt aan veel en lekker eten. De blije emoties kunnen er ook voor zorgen dat je meer eet dan nodig. Je eet niet meer van honger, maar uit het zalige gevoel dat je krijgt van lekker eten.

Help, ik ben een emotionele eter! Wat doe ik eraan?

Wanneer je denkt dat je een emotionele eter bent, kan je aan de hand van de onderstaande stappen proberen om je vreetbuien aan banden te leggen.

  • Houd een dagboek bij. Dit doe je door elke dag te noteren wat je eet van ontbijt tot het einde van de dag. Zo kan je jezelf bewust worden van hoeveel je eet zonder dat je het doorhebt.
  • Ga op onderzoek welke emoties ervoor zorgen dat je eet. Eet je wanneer je gestresseerd bent of juist uit verveling.
  • Luister naar de signalen van je lichaam. In welk eten krijg je zin als je emotioneel bent? Als volgende stap kun je proberen om dit eten niet in huis te halen.
  • Identificeer naar wat je echt nood hebt. Emotioneel eten wordt vaak gebruikt om een bepaalde leegte te vullen. Kijk diep naar wat die leegte is en probeer hem op te vullen zonder te eten. Neem bijvoorbeeld een kalmerend bad of lees een goed boek.