Hoe zien de eetgewoonten van de gemiddelde Vlaming eruit?

Het feit dat meer dan de helft van de Vlamingen last heeft van overgewicht is onlosmakelijk verbonden met onze eetgewoonten en levensstijl. Aan de hand voedselconsumptiepeilingen krijgen we een beter beeld op wat er elke dag op de borden van de gemiddelde Vlaming terechtkomt en kunnen we zoeken naar de oorzaken van overgewicht.

Hoeveel drinkt een Vlaming per dag?

Uit de resultaten van de voedselconsumptiepeiling blijkt dat de 18- tot 39-jarigen gemiddeld 1,2 liter drinkt en de groep van 40- tot 64-jarigen drinkt gemiddeld 1,4 liter per dag. We drinken met z’n allen duidelijk te weinig water. De gemiddelde 18- tot 39-jarige drinkt per dag slechts 0,86 liter water terwijl de 40- tot 64-jarigen met 0,82 liter nog minder water drinken.

Hoe zit het met vlees en vis?

Over het algemeen kunnen we samenvatten dat er in Vlaanderen te veel vlees eten. Een dagelijkse portie vlees ligt ten noorden van de taalgrens rond de 150 gram. Een kleine meerderheid zou dan wel minstens één maal per week vis eten. Ongeveer 40% slaagt er niet in om minstens een maal per week vis op tafel te zetten.

En groenten en fruit?

Een stevige portie groenten zou de basis van iedere gezonde maaltijd moeten zijn. De Vlaming scoort op dit vlak uitermate slecht met ongeveer 150 gram groenten per dag. De focus van ons avondmaal ligt dus voornamelijk op vlees. Fruit doet het al niet veel beter. De gemiddelde Vlaming slaagt er zelfs niet in om één volledig stuk fruit per dag te eten.

De restgroep: de grote boosdoener

Tot de restgroep behoort alles wat je niet nodig hebt voor een evenwichtig voedingspatroon. (Lees: gebak, koekjes, chips, alcohol, saus …) De gemiddelde Vlaming lust wel pap van de restgroep want we eten dagelijks meer dan 500 gram ervan. Dit is natuurlijk te veel!

Tips voor gezondere eetgewoonten

  • Zorg voor drie maaltijden per dag. Begin de dag met een stevig en gezond ontbijt, een lichtere lunch en een avondmaal op basis van verse groenten.
  • Heb je zin in snoep? Kies dan voor een stuk fruit! Door een stuk fruit te eten in plaats van snoep sla je twee vliegen in één klap. Je vermindert namelijk je inname uit de restgroep terwijl je je fruitinname verhoogt.
  • Meer groenten en minder vlees. Je avondmaal zou voor het grootste gedeelte uit groenten moeten bestaan. Je vult dit het best aan met mager vlees.
  • Zorg voor voldoende beweging. Het is niet meteen een eetgewoonte, maar voldoende beweging is minstens even belangrijk als gezonde eetgewoonten. Beweging zorgt er namelijk voor dat je lichaam calorieën verbrandt.