Mediterraan dieet

Vele toeristen worden bij een bezoek aan het Middellandse Zeegebied niet enkel verliefd op het zonnige weer of de lokale cultuur, maar ook op het smaakvolle eten dat de streek te bieden heeft. Het eten uit Zuid-Europa blijkt niet alleen zeer lekker te zijn, maar ook nog eens uitermate gezond. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken! Door je dieet aan te passen met producten uit het Middellandse Zeegebied kan je je niet alleen een stuk gezonder voelen, maar ook nog eens gewicht verliezen. De onderstaande stappen kunnen je op weg helpen om de basis van het Mediterraan dieet onder de knie te krijgen.

Kies voor plantaardige producten en ga spaarzaam om met vlees

Het Middellandse Zeegebied staat bekend om zijn kraakverse groenten die in allerlei verschillende gerechten worden verwerkt. Deze groenten zijn niet enkel zeer smaakvol, maar zitten ook nog eens boordevol vitamines. Zorg dus zeker voor een stevige portie verse groenten en vul deze aan met koolhydraten uit brood, pasta, rijst of aardappelen in schil. Met vlees ben je beter wat spaarzamer. Kies daarom een paar keer per week voor een lekker stuk vis of een portie schaaldieren en beperk de hoeveelheid rood vlees die je eet.

De 4 basics van het Mediterraan dieet

Regel 1: Eet vijfmaal per dag in kleine hoeveelheden. Je dagelijks schema bestaat uit ontbijt, lunch, twee gezonde tussendoortjes en avondeten.

Regel 2: De basis van je avondmaal zijn altijd verse groenten. Je kan de royale portie groenten aanvullen met mager vlees of vis, pasta, rijst, brood of aardappelen in schil.

Regel 3: Gebruik minder zout en meer kruiden. Wat zou een Mediterraan gerecht zijn zonder verse of gedroogde kruiden? Basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en look kunnen je flauwe gerechten naar een heel nieuw niveau tillen.

Regel 4: Gebruik olijfolie. Deze bron van gezonde vetten is niet alleen goed voor bakken en braden, maar ook perfect om de smeerboter mee te vervangen.

Zorg ook voor beweging

Afvallen heeft niet alleen te maken met je eetgewoonten. Zo is het verschil tussen de calorieën die je binnenkrijgt en de calorieën die je verbrandt hetgeen wat bepaald of je afvalt of niet. Door voldoende aan lichaamsbeweging te doen vergroot je het resultaat van de diëten die je volgt.