Back to All Events

Conferentie Wetenschapsdiplomatie

  • Koninklijke Bibliotheek (map)

We leven in een snel evoluerende wereld waarbij we geconfronteerd worden met grote maatschappelijke uitdagingen. Via wetenschapsdiplomatie tracht men aan deze uitdagingen het hoofd te bieden. Hierbij staat wetenschap centraal als diplomatiek middel om internationale samenwerkingen op het vlak van onderzoek en innovatie te versterken. 

In Europa staat wetenschapsdiplomatie dan ook hoog op de politieke agenda. Ook België heeft hierin een significante rol te spelen. Daarom zal er op 1 december een ‘conferentie over wetenschapsdiplomatie’ plaatsvinden. Tijdens dit (intra-Belgisch) event, waarbij BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid), het Vlaamse departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Instituut voor Europese Studies (VUB), Wallonie Bruxelles International, en Inter-University Institute for Relations between Europe, Latin America and the Caribbean (ICHEC Brussels Management School) de handen in elkaar slaan, ligt de focus zowel op ‘wetenschap voor diplomatie’ als op ‘diplomatie voor wetenschap’. Internationale en nationale experten, afgevaardigde(n) van de Europese Commissie en actoren van de verschillende Vlaamse, Waals en Federale overheidsentiteiten gaan met elkaar in debat.

Het programma bestaat uit het voorstellen van enkele goede internationale praktijkvoorbeelden, een toelichting over het Horizon 2020 project “EL-CSID”, dat handelt over culturele, wetenschappelijke en innovatiediplomatie, en een paneldiscussie waar mogelijks enkele antwoorden komen op pertinente vragen zoals de nood voor een strategie rond wetenschapsdiplomatie, de rol van de verschillende actoren, belemmerende en succesfactoren e.d..

Earlier Event: November 30
BioFIT 2016
Later Event: December 1
UZ Gent: E-health in Gent